Demand, Diva dan ...

Harus diingatkan, entri ini bukanlah sekuel kepada cerita “Suami, Isteri dan ...”. Cerita ini juga tidak berkaitan dengan mana-mana pihak sama ada yang masih hidup ataupun telah mati. Sekadar renungan dan muhasabah untuk kita bersama.

Ok! Apa yang yg dimaksudkan dengan “DEMAND” dan “DIVA”? Kita tak nak maksud ikut kamus Miriam Webster ke atau Kamus Dewan. Tapi nak cerita dalam aspek perbualan seharian. Bila cakap DEMAND je maka orang akan cakap orang yang kuat mintak benda macam-macam. Contoh ayat yang selalu kita dengar ayat yang ada perkataan DEMAND nih :

  1. Dia tu memang kuat demand. Nak laki doctor je. Cikgu mane maen!!
  2. Mentang-mentang la dia tuh star, nak demand macam-macam plak!
  3. Baru lebih sikit je, nak demand lebih-lebih plak!

Ada banyak lagi. Tapi ni yang terlintas kat kepala aku time tulis entri ni. Betul tak? Apa plak DIVA ni? Selalunya DIVA ni merujuk orang yang terer dalam satu bidang. Ataupun popular la. Dan perkataan ni selalu digunakan oleh perempuan bajet cantik dan pondan je (No Offense). Contoh ayat yang selalu ada perkataan DIVA ni :

  1. Ko ingat ko DIVA?? Aku lagi DIVA!!
  2. Dia la DIVA kat sini!
  3. Konsert 3 Diva : Krisdayanti, Ruth Sahanaya dan Titi Dj

Straight to the point!! Dalam hidup ni kita kena ingat, hebat mana pun kita, tak layak kita nak pakai perkataan DEMAND dan DIVA ni. Bila kita pakai perkataan ni merujuk dengan diri kita, secara otometiknye kita nih BONGKAK! Dulu setan kene terajang dari syurga pon sebab bongkak la.

Kedua, kita kena ingat. Semua benda dalam dunia ni boleh diganti kecuali mak ayah kita. Pendek kata pergi je supermarket, sume benda ada. Siapa kita yang nak DEMAND lebih-lebih dan bajet DIVA? Sebab kalo kita boleh digantikan, maka tak de la hebat mana pon kita ni.

Ketiga, harus difahami kalau kita hebat gile, maka kita tak perlu DEMAND atau pun bajet DIVA, sebab secara otometik orang akan buat sesuatu permintaan kita atas rela hati dan rasa hormat mereka pada kita. Contoh macam Nabi Muhammad. Manusia paling terer. Tak pernah pon dia DEMAND atau bajet DIVA tapi kita tengok, nyawa pon orang sanggup bagi kat dia.

Demand boleh sikit-sikit selagi mana tak melampau atau tak menunjukkan kita ni orang yang bongkak. Diva plak rasanya tak perlu. Sebabnya ni bukan budaya kita. Dalam dunia ni, kita kena selalu cakap pada diri kita

“Sehebat manapun kita, wajib dan mesti ada orang yang lebih hebat. Sekiranya betul kita hebat, maka Allahlah yang Maha Hebat sebab boleh menciptakan kita ni.”

Kalau kita selalu pikir macam ni maka, tak ada la budaya DEMAND, dan bajet DIVA. Kan???

Ork! Senapah!


Sapa paham? HAHAHAH!!~ ayat tuh dalam loghat atau dialek klate (Kelantan) sebenarnye bermaksud ‘Tunggu kejap!’, atau dalam budak-budak sekarang nih “One minute”.

Kali ni nak cerita pasal “Ork Senapah” je. Sesuai dengan keadaan saya sekarang ni. Kadang-kadang dalam idup ni, kite perlu masa bercuti. Betul tak? Kalau asyik buat benda sama 10 tahun, lama-lama boleh jemu. Alangkah sebulan pon bosan ini kan pulak 10 tahun kan?

Ork Senapah! ni bukan bermakna kita nak pencen atau berhenti terus. Cuma nak berehat sementara. Keluar daripada rutin kebiasaan kita dalam satu tempoh masa. Bukan apa... bila dah lama sangat buat benda yang sama, lama-lama otak jadi tepu. Bila kita berehat sekejap ada kemungkinan kita akan dapat kembali dengan idea yang baru dan orang kata fresh!~

Kalau saya, saya nak berehat sekejap daripada 2 perkara. Peserta dan Pengurus/Pengelola. Kenapa peserta? Kenapa pengelola?

Peserta ni maksud saya, kita pergi jadi peserta dalam 1 pertandingan. Saya nak berehat sekejap sebab sejak dari saya kecik sampai la sekarang nih (yang tak berapa nak kecik nih)... saya dah banyak masuk pertandingan. Bila cakap pasal pertandingan, wajibla ada latihan. Itu yang boring tu!! Bila ada latihan, jadual kita pack gile!!

Bila pasal pengurus atau pengelola nih maksudnya kita jadi pengelola program. Huhuhuh!!!! Penat wooo! Dapat pulak kena berurusan dengan orang yang lambat, malas, suka menangguh. Lagi satu, dalam kita jadi pengurus atau pengelola ni, kita akan jumpa beberapa jenis manusia.

  1. Pandai buat kerja tapi malas!
  2. Tak pandai buat kerja tapi rajin
  3. Pandai cakap kosong, keja malas!
  4. Pandai cakap kosong, kaki hasut, nak jawatan keja malas!

Ni la antaranya. Ada banyak lagi. Yang saya nak highlight kan yang nombor 4 tu. Itu la golongan paling bahaya lagi celaka. Kalo jumpa cepat-cepat tembak dengan senapang! Nyusahkan orang je!!

Perkara yang saya nak rehat kejap ni sebenarnya soul saya. Jiwa saya. Tak ada niat untuk lari. Cuma nak berehat kejap dan susun strategi baru.

Lumrah manusia diciptakan lemah dan perlu untuk mencari kekuatan berbeza dengan Allah yang sentiasa Maha Kuat dan tak perlu mencari kekuatan lain.

Solve The Problems - Part 5

BY CRY MENDING THE BROKEN HEART!

Sometimes when we are dealing with problems, often we feel sad. Well, it is normal. If you don’t... so there must be something wrong with you. HAHAHAHAH~ psychopath maybe!~

Have you ever heard the phrase “CRY YOUR HEART OUT”? Well literally it is nonsense but, semantically it is quite logic. Often we lost someone or something or even find a dead end to solve our problem make we cry. Just cry out sister!! It is ok. Ignore all naysayer! To hell with them!! They never get the pain and sadness you are in.

Cry is the most simple and cheapest therapy ever exists in the world. Fret not to cry! It somehow will mend your heart, ease you, and put a relief to your worries. The magic of tears is hard to understand but, it is exist. The analogy is like this, the tears is like the fireman’s water that shunt down the fire of our worries in our heart.

Can men cry too? Hell yeah!! HAHAHA~ But just try to be discreet. I just say so because most of men have their ego. They afraid of losing their macho-ness and manly quality. Just for your information, crying make no less man of you are, but it make you human that have emotions.

But always remember, never cry for too long or your tears will dry out like Kassim Selamat in P.Ramlee’s famous movie “Ibu Mertuaku”. Cry to ease your pain. Cry to help you mend your heart. If people mock you because of your crying just shout out loud

“I’m crying I’m okay!!”

About Me

Pakistan, Chinese, and Royal Kelantanese from my father's side. Bugis, Indian and Bendahara Megat Terawis ancestry from my mother's side

About this blog

I like to write. I love it. I write what I think. Thinking is a way of greatness.

My Blog List

Welcome!

Followers

Search This Blog

Powered by Blogger.

Welcome Message

There was an error in this gadget