TAHNIAH KEPADA SEMUA WANITA!!

ADAKAH ANDA WANITA? PASTI?

TAHNIAH!!!! Anda sememangnya hebat dan sememangnya diciptakan untuk melakukan perkara-perkara yang hebat.

Apabila anda diciptakan oleh Allah, anda merupakan makhluk yang sangat cerewet berbanding makhluk yang bernama lelaki. Apabila anda berkahwin dan kerana kecerewetan anda maka sempurnalah hidup lelaki yang akan menjadi suami anda nanti. Yang serabai boleh jadi kemas, yang senget boleh jadi lurus. Pendek kata anda nih pengkritik peribadi la, memandangkan anda ni cerewet.

Anda juga dikurniakan air yang magik. Dengan air ini, anda boleh menyebabkan runtuh iman setiap lelaki yang gagah. AIR MATA LA! Bila mengalir sahaja air mata seorang wanita, memang cair la hati lelaki yang tengok. daripada tak nak beli cincin seribu ringgit pon boleh terbeli kerana air mata anda. Lelaki je yang terkesan dengan air mata ni, kalau jantan jenis binatang buas tu tak ada maknanya.

Segagah-gagah laki kalau kencing keluar batu karang menjerit sekampung boleh dengar. Tapi anda boleh keluar anak sebesar bola ragbi daripada rahim anda. Betapa hebatnya makhluk bernama perempuan ni. Anda membawa satu nyawa yang lain ke dunia ini. Hebat tak?

Dalam dunia ni, cuba cari satu negara yang ada Kementerian Lelaki. Mana ada!! Yang ada hanya Kementerian Wanita je. Lupa pula, Allah pun buat surah An-Nisa je, khas untuk orang perempuan. Mana ada surah Ar Rijal. Tengok, bukan dunia je iktiraf, Allah pun iktiraf.

OLEH ITU!!! Bila Allah dah jadikan anda ni wanita, maka kena lah bersyukur. Bila Allah cakap tutup aurat, tutup. Jagalah "mahkota" anda itu lebih dari nyawa anda sebab disitulah sebenarnya hidup seorang wanita. Jangan biarkan lelaki yang bukan muhrim dengan suka-suki nya menyentuh anda macam anda ni barang tester semata-mata. Hargailah setiap perkara dalam hidup anda dan bersabarlah dengan setiap masalah yang datang.

SELAMAT HARI WANITA SEDUNIA!!



Special dedication to my beloved mother, Puan Khadijah bt Megat Soffian, my grannies Jariah bt Mohd Yusof and Salmah bt Awang, my sisters Nurizzatiaini bt Che Russlee and Nurhusna Nabilah bt Che Russlee, my cousins **sorry cannot mention names, too many** my teachers and lecturers and of course to all my lady friends.

Kenapa nak mengelak pula?




Sedih bila kawan-kawan mengelak daripada kita. Tambah lagi kawan-kawan yang selama ni baik dengan kita. Boleh cakap, "geng" la. Dalam erti kata yang lebih mudah difahaminya adalah "Best Friends Forever @ BFF". Yang sadisnya bila berlaku benda-benda macam hanya atas sebab dan alasan yang paling bodoh contohnya sebab berebut "boyfriend @ girlfriend", kena kutuk pasangan GAY @ LESBIAN atau sebab-sebab lain yang macam tak masuk akal.

Tahu atau tidak, sedar atau tidak sebenarnya apabila kita mengelak daripada orang yang kita pernah berkawan atau sedang berkawan, kita sudahpun memutuskan persahabatan dengan mereka secara tidak kita sedar. Sedangkan nabi ada berpesan:


"bukanlah muslim mereka yang bermasam muka (tidak bertegur sapa) selama tiga hari beturut-turut"



Segala masalah pasti ada jalan penyelesaiannya. Dan apa salahnya sekiranya kita menyelesaikannya dengan cara berbincang secara matang dan terbuka daripada kita mengelak dan memutuskan persahabatan seseorang. Dengan tindakan mengelak diri ini maka kita telah mewujudkan satu emosi yang tidak stabil malah bagi individu tersebut mungkin berasa sedih dan kecewa atas apa yang berlaku

Sudah menjadi lumrah manusia untuk terus membuka mulut dan mengata orang sekeliling sama ada perkara itu benar ataupun salah yang akhirnya mampu menjejaskan hubungan kita dengan orang lain. Sebagai manusia yang dikurniakan akal fikiran yang matang dan waras, kita tidak boleh terus menerima sebulatnya apa yang diperkatakan. Seharusnya dipilih dan ditapis kandungannya.

Dalam bersahabat ini konsep "give and take" amatlah perlu, dan konsep ini perlulah seimbang antara individu-individu tersebut.

Kita tidak akan menyedari kepentingan sesuatu perkara atau seseorang sehinggalah kita kehilangannya. Dan pada tika itu, kita sudahpun terlambat untuk menghargainya. Maka, jalanilah hari-hari anda dengan penuh gembira. Usah peduli kata orang kerana, kita ini tak mati dek keji, tak hidup dek puji. Ingatlah Allah senantiasa bersama kita.

About Me

Pakistan, Chinese, and Royal Kelantanese from my father's side. Bugis, Indian and Bendahara Megat Terawis ancestry from my mother's side

About this blog

I like to write. I love it. I write what I think. Thinking is a way of greatness.

My Blog List

Welcome!

Followers

Search This Blog

Powered by Blogger.

Welcome Message

There was an error in this gadget