Tips nak cari HUSBAND CHARMING




Semenjak dua menjak ni, ramai yang post benda-benda Islamik dekat FB dengan Twitter. Bagus la. Berpesan sesama manusia. Kurang-kurang beringat. Tapi yang paling menarik minat aku untuk entri kali ni adalah tentang “Jodoh”. Ramai la yang post pasal kahwin la, lelaki idaman muslimah la, macam-macam. Jadi entri kali ni adalah tips untuk orang perempuan nak memilih lelaki. Dalam bahasa bijaknya adalah SISTEM TAPISAN KESELAMATAN la.. HAHAHAHA!!

Pertama kalau nak pilih calon suami (bukan boyfriend okeh!!) cari lah yang ‘Mummy’s boy’. Ramai orang perempuan cakap ‘susah la laki macam ni, semua benda nak ikut cakap mak. Nanti kahwin susah’. Maksud aku jangan la cari laki yang sampai basuh suar dalam pon nak kena mak. Tapi cari yang mana dia ni pentingkan mak. Kalau dating, mak call angkat. Tak dismiss call mak dia. Kalau mak suruh balik time dating ke, main futsal ke, tengok bola kat kedai mamak ke. Dia balik.

 
Lelaki macam nilah ade ciri-ciri lelaki yang masuk syurga. Sebab dia pentingkan mak ayah dia. Dan dia akan pastikan anak-anak dia pon taatkan mak dia. Tak ke untung perempuan yang pilih lelaki macam ni? Kena ingat ‘Syurga seorang lelaki bawah tapak kaki ibunya, dan syurga seorang isteri adalah bawah tapak kaki suaminya’

Kedua, jangan cari yang banyak janji manis ni bila masuk bab agama. Contohnya.
  1. ‘Ala, nanti lepas kahwin saya belajar la solat, puasa’
  2. ‘Lepas kahwin saya belajar la tutup aurat’
  3. ‘Lepas kahwin saya berenti merokok’
Ni adalah janji yang paling tak boleh dipercayai selepas janji ahli politik. Sebabnya kalau dia tak ada usaha nak berubah sebelum kahwin, tak payah la cik kak nak harap dia berubah. Tak ada maknenyeee~ Nampak sangat la laki macam nih memang tak bersungguh. Tambah lagi yang merokok tu. Memang la tak de harapan kalau sebelum kahwin tak berenti.

Ketiga, jangan cari laki yang cakap macam ni ‘Saya nak cari isteri yang boleh bimbing saya, sebab saya ni lemah dalam agama’. Laki macam nih bengong sikit. Patutnya dial ah bimbing isteri, ini suruh isteri pulak bimbing. Lain la kalau dia muallaf. Kalau dah tau ilmu tuh cetek, pergilah masjid surau cari tok guru. Belajar. Nanti silap-silap cik kak pulak kena tanggung dia. Baru la nganga!

Keempat, carilah yang tahu buat kerja rumah sikit-sikit. Reti la basuh baju, sapu sampah kalau sedap lagi yang tahu masak. Masak nasi dengan goring telur pon ok dah. Sebabnya, dulu nabi pun tolong isteri-isterinya. Kan senang kalau dapat laki macam ni. Cik kak jaga anak, dia tolong basuhkan pinggan. Cik kak masak, dia sapu sampah. Baru la rukun rumah tangga. Ini kalau mintak tolong sikit pon ‘Tak reti’ memanjang, tak ke panas je hati?
 

Kalau cakap pasal hati ni, memang tak leh cakap lebih-lebih. Ye lah, soal hati dan perasaan ni susah nak control. Tapi kurang-kurang kita kena pilih betul-betul. Sebab kalau salah pilih buah hati ni, tersangkut dengan dia sampai mati, cik kak jugak  yang sakit hati.

Sorila, aku tak layan Citer Korea


Masa saya darjah 3-4 dulu, orang dok minat tengok cerita Filipina. Pagako Sayo la. Lepas tuh time darjah 5-6 orang dok gila layan citer latin pulak. Rosalinda ngan El Amor No Es Como Lo Pintan (giler la! Aku ingat!). Time aku masuk sekolah menengah lagi hampeh, satu Malaysia dok layan citer Indon, Bawang Putih Bawang Merah plak. Dengan aku-aku sekali layan. Cissss! Sekarang nih budak zaman sekarang dok melayan citer Korea plak. Aku tak tau ape yang best nye citer korea nih.

Kalau nak kata paham, bile aku tanye kengkawan aku nih ‘Kome reti ke bahasa korea tuh?’ diorang cakap ‘Anjehosayo’ kat aku. Ntah ape-ape je. Sepatah tu je la. Pastu lagi satu ‘Sarang he’. 2 patah perkataan je? Beratus episod tengok, 2 perkataan je tau??. HAHAHAHA~

Yang paling best pasal cerita korea nih adalah peminat-peminatnya nih fanatic tahap dewa la!!! Pernah masuk berita yang ada budak perempuan kena ugut bunuh sebab tulis kat Fb ke Twitter (tak igt sgt...) yang dy tak suke Korean drama. Gile tak?? Hanya sebab komen pasal Korean drama boleh dapat ugutan bunuh. Kalau la kefanatikan tuh digunakan dengan cara yang betul, kan bagus.

Lagi satu, perasan atau tak, sebenarnye drama Korea ni lagi teruk daripada drama Hindustan. Drama Hindustan kita tau dah memang karut sebab mana ade orang leh golek-golek tengah padang sambil nyanyi sambil nari. Tapi citer korea ni lagi plastik. Umur 50 tapi lepas make up leh jadi mcm anak dara lepas sekolah??? What the Fish!! Agak-agak ade sekilo bedak pakai kot. Plastik gile. Belum masuk cerita pasal plastic surgery lagi. Memang pelakon korea ni diketahui dengan pembedahan plastic.

Lagi satu, perasan atau tak sebenarnye drama Korea ni mempromosikan lelaki muke jambu. Masalahnye, bile tengok cerite tuh siyesli aku tak leh nak bezakan antara laki dengan perempuan. Jadi budak-budak perempuan ni terusla berangan yang dyorang ni akan dapat husband mcm tu. Berangan la sampai sudah. HAHAHAHAH. Yang budak-budak Laki lagi pulak lagi teruk, buat kumpulan K-POP Malaysia. Geliiiiiii!!!! Ade pulak yang dok tiru rambut korea. Muke itam tapi rambut korea. HAHAHAHAHAHAH!!! Dressing siap dengan baju sejuk pegi Suria KLCC. Ko ingat ade salji turun ke kat Suria tuh???

Sorilah cakap, aku tak Nampak apa yang hebat sangat cerita korea ni. Mungkin ada. Tapi sama je macam cerita lain. Tapi, usahlah sampai fanatik. Aku tengok cerita omputih tapi tak de la sampai dressing pon macam orang putih. Kalau orang kutuk cerita ‘How I Met Your Mother’, tak de la sampai nak buat ugutan bunuh.

Kenapa kita perlu terperangkap dalam fantasi, sedangkan realiti jauh lagi best. Betul la cakap Nabi ‘Berhibur tiada salahnya, kerana hiburan itu indah. Hanya kerana salah memilihnya membuat kita jadi bersalah’

About Me

Pakistan, Chinese, and Royal Kelantanese from my father's side. Bugis, Indian and Bendahara Megat Terawis ancestry from my mother's side

About this blog

I like to write. I love it. I write what I think. Thinking is a way of greatness.

My Blog List

Welcome!

Followers

Search This Blog

Powered by Blogger.

Welcome Message

There was an error in this gadget