Sorila, aku tak layan Citer Korea


Masa saya darjah 3-4 dulu, orang dok minat tengok cerita Filipina. Pagako Sayo la. Lepas tuh time darjah 5-6 orang dok gila layan citer latin pulak. Rosalinda ngan El Amor No Es Como Lo Pintan (giler la! Aku ingat!). Time aku masuk sekolah menengah lagi hampeh, satu Malaysia dok layan citer Indon, Bawang Putih Bawang Merah plak. Dengan aku-aku sekali layan. Cissss! Sekarang nih budak zaman sekarang dok melayan citer Korea plak. Aku tak tau ape yang best nye citer korea nih.

Kalau nak kata paham, bile aku tanye kengkawan aku nih ‘Kome reti ke bahasa korea tuh?’ diorang cakap ‘Anjehosayo’ kat aku. Ntah ape-ape je. Sepatah tu je la. Pastu lagi satu ‘Sarang he’. 2 patah perkataan je? Beratus episod tengok, 2 perkataan je tau??. HAHAHAHA~

Yang paling best pasal cerita korea nih adalah peminat-peminatnya nih fanatic tahap dewa la!!! Pernah masuk berita yang ada budak perempuan kena ugut bunuh sebab tulis kat Fb ke Twitter (tak igt sgt...) yang dy tak suke Korean drama. Gile tak?? Hanya sebab komen pasal Korean drama boleh dapat ugutan bunuh. Kalau la kefanatikan tuh digunakan dengan cara yang betul, kan bagus.

Lagi satu, perasan atau tak, sebenarnye drama Korea ni lagi teruk daripada drama Hindustan. Drama Hindustan kita tau dah memang karut sebab mana ade orang leh golek-golek tengah padang sambil nyanyi sambil nari. Tapi citer korea ni lagi plastik. Umur 50 tapi lepas make up leh jadi mcm anak dara lepas sekolah??? What the Fish!! Agak-agak ade sekilo bedak pakai kot. Plastik gile. Belum masuk cerita pasal plastic surgery lagi. Memang pelakon korea ni diketahui dengan pembedahan plastic.

Lagi satu, perasan atau tak sebenarnye drama Korea ni mempromosikan lelaki muke jambu. Masalahnye, bile tengok cerite tuh siyesli aku tak leh nak bezakan antara laki dengan perempuan. Jadi budak-budak perempuan ni terusla berangan yang dyorang ni akan dapat husband mcm tu. Berangan la sampai sudah. HAHAHAHAH. Yang budak-budak Laki lagi pulak lagi teruk, buat kumpulan K-POP Malaysia. Geliiiiiii!!!! Ade pulak yang dok tiru rambut korea. Muke itam tapi rambut korea. HAHAHAHAHAHAH!!! Dressing siap dengan baju sejuk pegi Suria KLCC. Ko ingat ade salji turun ke kat Suria tuh???

Sorilah cakap, aku tak Nampak apa yang hebat sangat cerita korea ni. Mungkin ada. Tapi sama je macam cerita lain. Tapi, usahlah sampai fanatik. Aku tengok cerita omputih tapi tak de la sampai dressing pon macam orang putih. Kalau orang kutuk cerita ‘How I Met Your Mother’, tak de la sampai nak buat ugutan bunuh.

Kenapa kita perlu terperangkap dalam fantasi, sedangkan realiti jauh lagi best. Betul la cakap Nabi ‘Berhibur tiada salahnya, kerana hiburan itu indah. Hanya kerana salah memilihnya membuat kita jadi bersalah’

11 comments:

izzat wan April 19, 2012 at 4:48 PM  

Post yang boleh menyebabkan blogger nie kene ugutan bunuh. Yg wat ugut2 tu sume yg ntahlaaa for me, ak tgk citer korea, layan lagu-lagu dye n to tell the truth ak mmg kipas-gila-mati mamat2 n minah2 korea nie. kebaikan dye bg ak, budaya hormat dowg kpd yg lebih tua tu lebih tinggi dr mana2 cerita yg ak tgk. Bab dowg makeup tebal 15 inci ke, plastik surgery ke, ak x amek kesah. tu pilihan dowg. Bkn artis korea je, barat pn buat jugak, jepu apetah lagi.. thailang siap tuka gender g.. so x nk komplain or puji pe yg dowg wat ngan badan dowg. mmg mamat2 korea ni mke jambu tp tu dimata lelaki Melayu.. kt mata ak x. dowg kasar n tough mcm lelaki lain. Dowg kalu ikutkan xde la seensem lelaki barat, tp ak ske yg asian look. dan FYI ak x berangan nak dpt husband cm dowg. Tak perlu. Janji leh bwk ak ke syurga Allah cukup. [soe terpanjang]

Cikgu Qamar April 19, 2012 at 6:26 PM  

kalau nak mencari yang negatif tentang sesuatu, takkan habis. cuba kita ubah perspektif kita. lihat yang positif sebelum buat perbandingan. jika kita nak luahkan pandangan, ada cara yang lebih lembut dan orang boleh faham. hak masing-masing nak luahkan sesuatu tu tak boleh dinafikan, tetapi haruslah dengan cara yang elok. hormati pandangan orang lain dengan hati terbuka. elakkan provokasi yang boleh menyebabkan salah faham dan perselisihan yang lebih buruk. at least, cerita drama korea atau jepun tidak mengetengahkan seks sebagai salah satu tarikan utama kepada para penonton. maafkan jika saya salah.

ezzahsyahirah April 19, 2012 at 7:24 PM  

hahaha..aku xminat sgt korea..tapi aku takot ko kene ugutan bunuh pasni..LOL

Batman April 19, 2012 at 8:51 PM  

benda camnih terlalu subjektif.kepada yg gilakan korea confirm akan defendkan pasal korea nih.aku ada la tengok 1-2 drama/movie korea.tapi xde la fanatik sampai tahap gaban.tapi,kalau dah sampai kawan ko(contohnya) housemate pasang lagu korea 24 jam,pastu kat bilik poster korea b'tampal2,dgn almari,meja ko sekali ditampalnye poster korea,apa jadahnye?pastu citer korea xde unsur sex?bitch please.ko tgk citer sex is zero ko tau apa aku cakap ni betul x.salam.

Hisyam Syahmi April 20, 2012 at 8:14 PM  

izzat wan: ko laki ke pompuan? name mcm laki je..~ kalo laki memang le tak leh hasben~ gilak pa? :)

Alhamdulillah~ ko nih 1 dalam 1000 yg tgk citer korea pastuh leh amek iktibar~ HAHAHAH~ sebab selalunye tgk sebab buang mase n cuci mate je~

btw, korea tak de unsur seks?? ko tgk citer korea Islam kot..~ HAHAHAHAH! sori la cik kak, bagi aku kalo nak amek pengajaran lebih baik baca buku, pegi kuliah kat masjid ke kalau nak pengajaran~ tgk citer korea ke, omputih ke, hindustan ke tak berkesan~ :)

arep_atan April 21, 2012 at 11:28 AM  

nice point of view,tp view aku b'pinar2 nk bace post ni..please la,buat plain je font tu bole x??

awek korea mmg comel,just suke tgk diorg nyanyi smbil menari...tp x follow pn drama n running man...hahaha

p/s-HIMYM ko jgn kutuk k..lol...

Cik Aifa April 21, 2012 at 2:18 PM  

xsetuju dgn ape arep_atan ckp.. kalo plain mesti bosan nk bace nt.. xcolourful...hahahaha

pasal post ni plak.. ada betul nya jugak kat situ..
cuma satu je yg aku suka kat cite korea nie..
bila dia buat cite atau reality show, kebanyakannya dia promote negara dia sendiri... itu je.. jrg yg ke luar negara...
xmcm cite mlayu.. asek2 benda ilmu hitam dgn gangster je dia tunjuk...

itu ajela opinion aku... yg nk fanatik tu, aku xtaula dorg tgk dr aspek ape.. aku skdr tgk sbb nk hlgkan bosan je...haha

abang malaya August 13, 2012 at 3:28 PM  

cerita korea bodoh

abang malaya August 13, 2012 at 3:30 PM  

cerita korea bodoh

mohd azrul akhir August 20, 2012 at 2:46 PM  

hahahahaha...aku pown x mnat cite korea...sbb mke korea jambu...but anyways aku just mnat cite jepun best brbnding citer korea yng asyik cite love...

Anonymous August 16, 2015 at 2:25 AM  

Layan blue lagi bagus...

Post a Comment

About Me

Pakistan, Chinese, and Royal Kelantanese from my father's side. Bugis, Indian and Bendahara Megat Terawis ancestry from my mother's side

About this blog

I like to write. I love it. I write what I think. Thinking is a way of greatness.

My Blog List

Welcome!

Followers

Search This Blog

Loading...
Powered by Blogger.

Welcome Message

There was an error in this gadget