Luahan hati....





Entri kali ni saya nak tulis dalam bahasa melayu pulak. Asyik omputih kan. Nanti ada plak cakap “mamat nih bajet pandai sangat la.” Biasa la manusia. Kita buat bende baik pon salah, buat bende salah pon salah. Tapi kalo kite buat apa yang dia nak, bia la bunuh orang sekalipun dy akan cakap “Bagus”. Pelikkan manusia ni.

Dalam kebelakangan ni, banyak jugak yang saya dah pelajari. Contohnya, orang yang kita dah lama kenal tak semestinya kita boleh letak harapan, dan orang yang kita baru kenal tak semestinya kita tak boleh letak harapan. Hahahahah~ complicated giler ayat ni. (Kalau tak paham. Baca sekali lagi. Baca slow-slow). Betul! Itu pelajaran yang paling besar saya belajar akhir-akhir ni. Bayangkan apa rasanya bila orang yang kita ingatkan boleh kita harap-harapkan tinggalkan kita sensorang. Memang penat dan menyedihkan.

Pepatah omputih cakap “TO ERR IS HUMAN, TO FORGIVE IS DIVINE.” (nak jugak la cakap omputih! Hahahah!) atau yang setara dalam BM nye “Bumi mana tak ditimpa hujan”. Dah memang lumrah manusia untuk melakukan kesilapan. Tapi berapa ramai yang ambik balik kesilapan yang dorang lakukan dan jadikan sebagai pelajaran. Ramai yang prefer untuk salahkan orang lain. Betul tak?

Lagi satu yang saya belajar, kalau kita berada diatas… ada jawatan, atau lebih sedikit daripada orang lain, berlaku adil lah kepada orang lain. Adil ni maksudnye meletakkan sesuatu pada haknya. Kalau seorang pengedar dadah atau pembunuh bersiri atau perompak pon ada hak untuk diadili sebaiknya maka sekiranya orang bawahan kita lakukan salah, adili lah mereka sebaiknya. Jangan la serkap jarang je. Apa perasaan korang kalo tiba-tiba boss korang datang dan terus maki hamun korang tanpa tanya “KENAPA?”. Kalau yang kena maki jenis panas baran, mau kene maki balek boss tuh. Tapi kalo jenis sabar, habis kuat pon dorang terasa hati atau nangis sorang-sorang atau pendam aje atau bia je bende tu berlalu.

Hidup ini ibarat sebuah sekolah. Dan buku teksnya adalah setiap yang datang. Manakala guru-gurunya adalah orang yang disekeliling kita. Ambil dan kautlah sebanyak mungkin pengetahuan yang mampu kita ambil daripada setiap pengalaman yang kita lalui.

Akhir untuk entri kali ni saya nak petik kata-kata seorang gila yang lembab, degil, tak reti nak dengar cakap orang lain dan yang paling penting tak reti sikat rambut iaitu Albert Einstein

Try not to become a man of success but rather to become a man of value.


s.k balar: cerita, cita dan cinta di tengah belantara

PERJALANAN!!!


Tak pernah terlintas pon dalam kepala bahawasanya wujud satu perkampungan manusia nun atas pergunungan titiwangsa yang jauh gile dalam hutan. Kampung Pos Balar, Gua Musang. Jauh gile dalam hutan (bagi aku jauh la, sebab itu paling jauh aku penah pegi dalam hutan. Hahahahaha!)


gambar puncak gunung@bukit sebelah sekolah mase lepas riadah pagi. lawa!


Aku tau pasal kewujudan kampung tu pon sebab maktab aku ada buat satu program ni nak tolong anak-anak orang asli dalam utan nuh. Program Permuafakatan Pendidikan. Yang hantar wakilnya, UniSZA dengan IPKB je. Tapi program ni ade la bernaung gak bawah UPSI, Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) dengan Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK).


Sekolah Kebangsaan Balar ni memang jauh. Macam aku cakap tadi, dalam hutan. Dari bandar Gua Musang lebih kurang 100 km jugak. Yelah, bayangkan, dari Gua Musang smpai la mula-mula jumpa jalan tanah merah ni aku agak dalam 70 km lebih ada kot. Jauh. Nak pegi sana naik hilux. Jadi sudah pasti la yang jantan-jantan ni kene duduk kat belakang yang terbuka tuh.


Patricia Alin a.k.a s.u biro ppk. kat sk balar la nih!

Lepas tu, jalan tanah merah yang berdebu nak mampos. Kalau sape yang pakai baju putih, sampai sekolah, GERENTI 100% baju jadi warna kuning tanah. Hahahahahah! Debu yang tadi tu konfem masuk lubang telinga dengan lubang idung. Memang berkerak la idung. Kalau ade yang tak pakai tutup muka atau tutup kepala, perang la rambut jadinya. macam orang putih weh!!!hahahahah! Dah kena debu tanah tu, rambut jadi keras gile. Aku rase syarikat yang buat minyak rambut “clay” tuh amek bahan dia dari sini kot.


credit to nonon punye camera~ hahahah!

Lepas jalan tanah merah tu, jumpe la segala jenis selut. Tanah yang terpercik jangan cakap la. Kat muke, kat tangan, atas baju, semua kena. Jalannye pulak bukannye jenis jalan rata ni. Orang kata kalau tanah merah sekalipon, tapi rata tak apa. Ini! Dengan batu batannye, lubang, selut, sungai sampai tiga batang sume, naik turun bukit. Memang la mencabar. Drebar hilux yang aku naek pulak, jenis brutal. Bawak hilux dalam hutan mcm bawak ferarri naik highway je. Yang mangsanya kami kat belakang ni, yang terhempas ponggong, badan semua-semua. Memang sampai rasa nak muntah la.

Last sekali, smpai jugak la dekat Sekolah Kebangsaan Balar. Lawa tempat dia. Atas gunung, tengah hutan, tepi sungai. Memang cantik. Aman je rasa. Rasa kerdil je diri. Yelah, hebatnya Allah Taala ni, smpai dalam hutan banat pon boleh ada peradaban manusia dalam tu.

Kalau dah namanya cikgu, maka bende-bende macam ni kita kene sedia dan terima. Jangan cakap je masa temuduga. Tapi bila dah kena posting tak nak pegi. Aku nak petik dua kata-kata hikmat la aku kira antara banyak-banyak perkara yang aku dengar masa dalam program ni, pertama daripada En Khidzir (lecturer penyelaras program ni)

“Di mana ada pelajar yang nak belajar, di situ mesti ada guru yang nak mengajar”

Yang keduanya daripada junior aku. Name dy Sim. Chinese boy. Baik sangat orangnya. Mase kitorang bergoncang-goncang dalam hilux tu, dy cakap macam ni,

“Saya bakal guru. Saya mesti tabah looo!” dgn Loghat cina dy la. Hahahahahah!


no word except "B.E.A.U.T.Y"

Kerana Mulut Badan Binasa



Kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa. Betul la cakap orang tua-tua dulu. Hanya kerana salah perkataan yang keluar dari mulut kita ni memang boleh menjahanamkan hidup kita. Kalau tak percaye, pegi la test. Jumpa sapa-sapa cakap muka diorang hodoh ke. Hahahahah. Memang binasa la badan korang kene hempuk. Dapat plak yang kene kata tuh badan macam malek noor.

Bila cakap pasal “SALAH CAKAP” ni, kita boleh la kategorikan beberape jenis.

  1. Memang betul-betul salah cakap. Tak sengaja. Contoh macam melatah ke. Keluar carot bagai. Hahahahah. Yang ni boleh diampunkan.
  2. Maki dengan sengaja. Ni kes jujur ataupun memang tengah marah. Yang ni boleh kawtim lagi la. Kalau orang dah tengah marah, memang tersembur gak semua.
  3. Mengadu domba. Ni paling bahaya. Manusia macam ni tak leh buat kawan. Kalau bagi makan buaya pon, tak tau la buaya nak makan ke tak. Jenis ni suke cakap belakang. Suka tikam belakang, bawak mulut. Jumpa orang ni cakap lain, jumpa orang lain cakap lain. Bahaya!

Ok. Hari ni kita nak ulas untuk kategori paling bahaya. MENGADU DOMBA. Kalau jumpa orang mengadu domba ni, jangan la percaya cakap dia. Jenis makan kawan dia ni. Dia sanggup buat apa je kalau nak jatuhkan orang yang dia rasa lebih dari dia atau dah memang dia dengki sejak azali lagi.

Macam mana nak kenal orang macam ni?

  1. Orang jenis ni selalunye jenis suke besar-besar@ bermegah- megah pasal diri dia sendiri. Contohnya kereta dia besar ke, bini lawa ke, pakwe hensem ke, duit banyak ke, anugerah ape yang dia dah dapat ke, baju mahal dari luar negeri ke. Bende-bende yang kita tak nak tau pon. Tapi dia tetap nak cite. Kalau dalam perubatan, perangai mcm ni dah dikategorikan sebagai “manic” = gila.
  2. Suka korek rahsia orang. Suka la nak tanye bende-bende yang kita tak nak bagitau. Suka nyebok hal orang. JANGAN LA KOME CERITA!!! BAHAYA!!! Nanti dia guna nak buruk-burukkan korang.
  3. Perasan bagus. Ni la paling aku nyampah. Kalau cakap.. dia je la yang paling baik@ mulia. Orang lain sume jahat. Lagi satu suke perasan macam la dalam dunia ni, dia sorang je la yang reti. Sampaikan kalau kita tegur sikit pon tak leh terima. Ape kes?? Selagi namanya manusia dah konfem tak sempurna. Kena la terima hakikat.
  4. Suka serang-serang orang. Kalo tak caya pegi tengok cite “Mami jarum” ke. Tuh contoh orang suka mengadu domba. Tengok la perangai dia. Suka dok menyerang-nyerang orang ni. Macam sial je.
  5. Suka besar-besarkan cite. Bende kecik, besar beras kalau boleh nak dibesorkan sebesor denesor.
  6. Suka mangadu/bercerita kat ramai-ramai orang. Nak bina pengaruh la katakan. Kalau dah ramai percaya kat dia nanti baru la senang nak buat cerita lain nanti. Kalau boleh sekampung ke, satu taman perumahan, satu sekolah, satu kelas dia nak bagitau.

Ni la sikit-sikit pasal orang yang suka mengadu domba ni. Kalau ada kenal sapa-sapa macam ni. Jauhi la dia. Bahaya. Tak payah la buat baik sangat ngan dia. Mulut orang macam ni, boleh runtuh rumah tangga orang, boleh gaduh adik beradik, boleh putus kawan, boleh pecah belah masyarakat.

Aku ingat satu hadis nabi “Tiada yang lebih berat melainkan mempunyai jiran yang jahat.”

Solve The Problems: Part 4

BAD HABITS DIE HARD!


Nobody is perfect. N.O.B.O.D.Y! But it doesn’t mean we should let ourselves go and just be the “bad ass” all the way. The bad-ass-ness of an individual is because of their bad habit. And it includes us too.

Do you realise that most all of the problems that appear in our life are because of our bad habit? Of course that was it! When we try to solve our own personal problems NEVER BLAME OTHER PEOPLE.

Last time we have tried to know ourselves, so it is not a big deal to list down all the bad habits you have. YES! List that entire bloody thing down. It may be few, or hundreds. Take your time. The best thing to do is, pick your phone and call both friends and foes. Hahahahahahah! Don’t say that you don’t have any single person that either despises you or you abhor them. Ask them the bad habits that always make them want to kick you in the face.

Don’t get shock. Bad habit list always make you feel really bad. Hahahahaha. I’ve been there. And don’t ever get too eager to change all of them. NO WAY YOU GOING TO MAKE IT!! IMPOSSIBLE!! Start small. Take the easiest one first. Try to scrape it bit by bit from yourself. Don’t mind of the time. You get the time of your life! (Black Eyed Peas new song. love this you know!! Yaw!) Always says to yourself that “I don’t change for other person, I change so I can be a better person”.




Bila lama dah tak mengarut©



...tak tau nak tulis apa...
...dah lama tak update...
...lepas ni I try update blog I yang bosan ni...
hahahahahahah!~

...sekarang ni otak pon bengong aje...
... idea banyak2 pon tak leh nak bawak keluar...
...kalau ade bende nak tulis pon last2 tak tulis gak...
...tak pe2 lepas ni I update sokmo blog ni...

...baru2 ni jalan2 la kat blog lain, org kte blog walking...
...salah satu blognye adalah http://burungpipit91.blogspot.com/...
...ni blog kawan aku kat sekolah dlu...
...blog FAEZ YUSOFF...
...Dy ni tulis blog memang best, siap ade gambar2 lagi..
...blog dy ni banyak citer pasal bende2 halus...
...boleh anggap macam kamus jugak la blog dy nih..
...tapi blog HANTU ngan JIN...
...dy ni memang expert pasal bende2 ni...
...dah macam dukun dah aku tgk..
...tp memang aku salute la!...
hahahahahahahahah!!!~


About Me

Pakistan, Chinese, and Royal Kelantanese from my father's side. Bugis, Indian and Bendahara Megat Terawis ancestry from my mother's side

About this blog

I like to write. I love it. I write what I think. Thinking is a way of greatness.

My Blog List

Welcome!

Followers

Search This Blog

Powered by Blogger.

Welcome Message

There was an error in this gadget