Apabila opah bercerita...


Cuti ni opah duk umah aku. Umur dah 83+ kot. Dia pon tak igt umur dia. Banyak nyanyuk dah. Tapi kalo cerita dulu-dulu ingat pulak. Ini la jadi bile aku melepak dengan opah. Macam-macam le opah bercerita. Ada sampai sebelum merdeka punye cerita pon ada. Layan aje la~ setelah di‘alihbahasa’kan kepada bahasa standard ini la ceritanye~


OPAH:

Dulu tok kamu tu koje nye membuat bendang dekat seberang (seberang sungai). Itu jam baru dapat mak kamu (Wah). Ate aku bawak le sekali ke bendang. Duduknye di dangau (umah pondok atas bendang). Kalo ditinggeikan (ditinggalkan) dak odi (Wah) tu takot di sorok orang buni (bunian). Ate si Ghatin  (Arwah Megat Lokman) le nunggu adiknye. Ei.. sayang benor si Ghatin dengan dak odi tu. Amid (Ude Hamid ) tak ndak nunggu adiknye.

Malam itu udah la si Ghatin ngigo (mimpi). ‘Ooo mak ade orang jubah putih bakor Ghatin, mak oi’. Udah la si Ghatin tu demam. Di bawak le tok kamu nyeberang. Udah le si Ghatin tu demam. Demam.. demam.. lepah 2 ari Ghatin tu meninggal.


AKU :

Oooo. Ngape Megat Lokman boleh jadi Ghatin?


OPAH:

Udah le dulu die tu kecik aje. Ghope tin kacang. Panggil le Ghatin. Die tu dulu pendek aje. Itam ghope Pak Man nye (Alang Man). Tapi idak le itam benor. Itam macam Alang Man tu aje. Si Man tu dulu garang orangnye. Die ngan Yoep Din (pak we din) tu samseng tuuuu.

Deme tu rajin main sungei. Tengah-tengah main nampak perahu bapaknye (Tok Pian) nyeberang sungei.  Udah le deme cepat-cepat manjat tebing. Deme cepat-cepat la sembunyi bawah katil. Ate nampak le deme tuh Opah Limahnye (moyang) kate ‘Ape buatan kome ni ha? Ha? Udah telanjang aje?’

HAHAHA. Itu la buatan anak jantan. Mujurla dapat Odi (wah) dengan Aishah.

Abang Shan tu ape kamu menggelornye (menggelarnye)?



 AKU: 

Acik Shan le.


OPAH: 

Die tu lagi antu. Itu la ketua samsengnye. Dia, Si Man nye dengan Yoep Din tu. Deme budak-budak ni main getah. Ate udah la si Mid kalah. Abg Shan nye pon katele ‘Kamu kalo ndak getah kamu, botakkan kepale!’. Ate si Mid pon begi la botakkan rambutnye. Balek-balek rumah udah le teriok (nangis). HAHAHAHA. Itu la akei (akal) membela anak jantan.

Ini baru satu episod... lain episode sambung dalam entri yang laen..





1 comments:

ris-famili.blogspot.com May 28, 2012 at 10:41 PM  

Kalau banyak benor citernye, boleh wat blog khas citer2 zaman dahulu.
Agak2nya berapa episod citer ni nak habis.

Post a Comment

About Me

Pakistan, Chinese, and Royal Kelantanese from my father's side. Bugis, Indian and Bendahara Megat Terawis ancestry from my mother's side

About this blog

I like to write. I love it. I write what I think. Thinking is a way of greatness.

My Blog List

Welcome!

Followers

Search This Blog

Loading...
Powered by Blogger.

Welcome Message

There was an error in this gadget